Mandal kommune

Furulunden og Risøbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risøbank og Furulunden er et 1.300 dekar stort natur- og friluftsområde i nær tilknytning til bysenteret i Mandal. Her er det mange fine badestrender, både den kjente Sjøsanden , og flere mindre strender på selve Risøbank. Lord Edward T. Salvesen bygde sitt store landssted på Risøbank i 1901 og anla en park i engelsk landskapsstil rundt husene. I hovedgården er det kunstutstilling og kafé om sommeren.

På Sjøsanden feriesenter, Mandals navngjetne campingplass, er det stor aktivitet hele sommeren. Dette skyldes ikke minst den 800 meter lange badestranden, kanskje den fineste i hele landet.

Furulunden var opprinnelig ikke skogbevokst. For om lag 200 år siden ble hele området plantet til med furuskog for å hindre sandflukt, som inntil da hadde vært en stor plage for byens folk.

Risøbank og Furulunden er et vakkert turområde som er godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Området ble kåret til "Årets friluftsområde" i 2001.

Risøbank og Furulunden er et vakkert turområde som er godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Området ble kåret til ”Årets friluftsområde i 2001.


Furulunden ligger i nær tilknytning til bysenteret i Mandal, mot sydvest, mens Risøbank ligger i fortsettelsen i samme retning. Begge steder kan nås til fots, men det er også parkeringsmuligheter i området. Følg bare de godt skiltede veiene.

 

Andorsengården og Skrivergården

Skrivergården og Andorsengården er to av de eldste bygningene i Mandal sentrum. Skrivergården ble bygget i 1766, og i 1780-årene anla en tysk gartner hagen. Den bestårav alléer, volder - opprinnelig mot havstorm og sandflukt- labyrint, hasseltunell, vanngrav og blomsteranlegg, med stilpregede minner om barokk. Men helheten har renessansepreg. Opprinnelig lå Skrivergården med fri utsikt elven, men den er nå sperret av ny bebyggelse. Kommunens rådhus ligger i tilknytning til anlegget. Skrivergården inneholder bl.a den gamle bystyresalen.

 

Andorsengården ble bygget av byens store kjøpmenn i 1805, midt i Napoleonskrigenes høykonjunktur. Huset er nå i kommunens eie, og brukes til bibliotek og bymuseum. Museets kunstsamling inneholder arbeider av landskjente kunstnere som har nær tilknytning til byen, som Adolph Tiedemand, Olaf Isaachsen, Amandus Nielsen og Gustav Vigeland. Andorsenhagen inneholder blant annet en skjermet blomsterhage etter gammelt mønster.

Besøk disse stedene på din vandring i Mandal sentrum, hvor kommunen og næringslivet sørger for at dette idylliske bysenteret er spesielt vakkert og blomstrende i sommermånedene.

 

Skrivergården og Andorsengården ligger midt i Mandal sentrum, litt vest for gjestebryggen. E 39 er lagt utenom senteret.

 Powered by Makeweb