Kristiansand kommune

Agder Naturmuseum og Botanisk Hage

 

Agder naturmuseum og botaniske hage ligger på Gimle gård, ca en km fra bysentrum. Botanisk hage har mange spennende plantesamlinger. Parken, med de staselige gamle trærne, er plantet rundt 1780-1800. Landets største samling av kaktus og sukkulenter hører med til severdighetene innendørs. Det naturhistoriske museet har utstillinger som viser våre ville dyr plassert i montre i deres naturlige miljø.

Hovedhuset er bygd i to byggetrinn, i 1797 og 1808. Inntil 1984 var det bebodd av eieren, som tilhørte slekten som bygde huset. I dag er dette et kulturhistorisk museum.

For hageinteresserte er det først og fremst parken som fanger oppmerksomhet. Den har bla. en gammel park i engelsk landskapsstil, bartresamling, staudebed, Rhododendronsamling, historisk og moderne rosehage. Om sommeren omkranses tunet av mange store Fuchsia og andre eksotiske krukkeplanter.

Med bil fra vest: (Kvadraturen). Følg E 18 over elva Otra, Kjør av veien til høyre før neste tunnel, Kjør til venstre i første rundkjøring, Kjør rett fram i neste rundkjøring, Kjør til høyre i lyskrysset. Følg Gimleveien til museet som ligger på venstre side.


 

Kristiansand Dyrepark

Dyreparken i Kristiansand er også en blomsterpark. Til sammen er det plantet ut ca. 5000 rhododendron og asalea, og tusenvis av andre busker og trær, i tillegg til en stor urtehage. Hvert år plantes det også ut mange tusen blomsterløk og sommerplanter.

Dyreparken er det største reisemål på Sørlandet, og blant de mest populære i landet.

 

Som dyrepark har parken utmerket seg ved at dyrene ikke er plassert i bur, men i store innhegninger, hvor våre egne, norske dyr i den grad det er mulig oppholder seg i naturlige omgivelser.

 

Ulvene har f. eks. hele 40 dekar å boltre seg på. En spasertur i Dyreparken  er derfor annerledes enn i de fleste andre dyreparker i verden. Det er en hyggetur i park og skog. Her er også tropisk skog, men det er under glasstak for at de tropiske dyr skal kunne trives.

Dyreparken er først og fremst en park for familier med barn. For barna er det vel dyrene, Kardemomme by, badebassengene, Kaptein Sabeltann og alle de andre opplevelsestilbudene de ønsker å konsentrere seg om. La barna få lov til det. Ta selv en botanisk vandretur rundt om i parken. På enhver årstid er det interessante ting å se, og glem ikke den tropiske hagen.


Kristiansand Dyrepark ligger i Sørlandsparken mellom Kristiansand og Lillesand. E-18 passerer forbi på sydsiden av parken.


Ravnedalen og Baneheia

Ravndalen er ubetinget et av de mest besøkte parkanlegg på Sørlandet - og det har sin gode grunn. Selv i landssammenheng er parken berømt, og det er sjelden noen ferierer i denne del av landet for første gang, uten å avlegge Ravnedalen et besøk.

Parken er 120 år gammel. Det var general Oscar Wergeland - bror av Henrik og Camilla Wergeland - som anla den. Spesielt på forsommeren når rhododendroen blomstrer, er det er praktfull blomsterprakt rundt det lille vannet i parken.

 

Den nær 100 meter høye, stupbratte fjellveggen utgjør en fondvegg i parken og skaper en virkningsfull kontrast til parkens flora og Ravndalens stille flate. Toppen kan nåes via en gangforbindelse med 200 trappetrinn.

 

I den innerste delen av parken er det en yndet oppholdsplass med bademuligheter for småbarn.

Ravndalen kafé har åpent hele sommersesongen.

 

Fra Ravndalen går det stier gjennom Baneheia ned mot bysenteret. Baneheia er et vakkert turområde med opparbeidede veier og stier, inklusiv en 2,2 km lysløype. Det er gode bademuligheter og fine utsiktspunkter. Baneheia er kristiansandernes øyensten og det mest brukte terreng for søndagsturen, sommer som vinter.

 

Den hyggeligste måten å nå parken på, er til fots gjennom Baneheia. Adkomst fra bykjernen via Tordenskjoldsgate. Med bil følges RV 9, Setesdalsvegen. Like før vegen passerer i bro over jernbanen, tar man Ravndalsveien til høyre.

 

Odderøya, Østre havn, Otra Elvepark

  

Dette er en deilig grønn spasertur - med Kristiansand sentrum, Kvadraturen, som utgangspunkt kan en morgen- eller kveldstur i behagelig tempo gi fine naturopplevelser.

Odderøya var inntil for få år siden militært område. I dag er hele øya fritt tilgjengelig med sine svaberg, badeplasser og grønne lunger. Her kan du møte gressende rådyr i tidlige morgentimer.

 

Det er bro over til øya, og nordøstover fra den ligger Østerhavna med sine parkområder, gjeste- og hjemmehavn for småbåtsflåten, og ikke minst den gamle festningen, Christiansholm, byd i 1672 av Fredrik III. Om sommeren er det utstillinger her, og den er en av byens desidert mest populære storstuer til offentlig og private begivenheter.

 

Går du videre mot Otra og oppover langs elvebredden møter du først opparbeidede parkområder, som avløses av et havne- og industriområde, før du igjen støter på en småbåthavn mellom de to broene som forbinder Kvadraturen med Lundssiden. Stienforsetter et par tre kilometer oppover langs elven gjennom Otra Elvepark. Ved veis ende kan du enten returnere samme vei som du kom, eller ta deg oppover fjellsiden til bymarka og følge stiene ned gjennom Baneheia til Kvadraturen eller Ravnedalen.

 

Med utgangspunkt i Kvadraturens østre del ved fiskehavnen eller Gravanneparken finner en lett veien både til Odderøya og mot Strandpromenaden forbi Østerhvanen og videre til Otra Elvepark.

 

Bragdøya

Bragdøya er en 1000 mål stor skogkledd øy rett utenfor Vesthavnen i Kristiansand. Rundt  den ligger holmer og skjær. Noen få private hytter opptar en del av strandlinjen, men  det alt vesentlige er offentlig friareal med fine bademuligheter og grønne plasser du  når frem til på gode stier.

Midt på øya ligger et lite gårdsbruk som var i drift allerede på 1500-tallet. I 1770  bygde rådhusskriver Henrik Arnold Thaulow - bestefar til Oskar, Henrik og Camilla  Wergeland - en sommerbolig her på øya, og den ble en tumleplass for Wergelandsbarna de  årene de bodde i Kristiansand.

De gamle bygninger restaureres og en pøver og få i gang gårddrift igjen. På  nordvestsiden preges øya av gamle saltbuer som i dag danner basen for et  kystkultursentrum som Bragdøya Kystlag har etablert. Her er det kafé med enkel servering  om sommeren.

Bragdøyas sentrale deler danner et kulturlandskap preget av århundrenes enkle  gårdsdrift. Resten av øyarkipelet har en vegetasjon som er typisk for skjærgårdsøyene på  Sørlandet, frodig med varmekjære planter på de lune stedene og med nakne svaberg mot  strandkantene.

Det er båtforbindelse fra Auglandsbrygga i Vågsbygd, RV 439 flere ganger daglig i sommerhalvåret. Snakk med Kristiansand Turistkontor, Rådhusgt. 6, Tlf. 38 12 13 14

Myren gård

Myren gård ligger ca. 3 km vest for bysenteret. Hovedhuset i den 60 mål store parken er  bygget i 1854 som sommerbolig for en av byens skipsredere. Huset er bygget i  sveitserstil og er et av de mest stilrene av denne typen i landet.

Rederen tok sine seilskuter hjem om høsten med jord som ballast. Disse massene ble brukt  til parken og har resultert i en helt særegen vegetasjon med mange særegne planter og  trær som ikke finnes andre steder på våre breddegrader.

Parken er i engelsk landskapsstil. Innpasset i parken ligger ennå den gamle  gårdsbebyggelsen som lå der før hovedhuset ble bygget.

Parken strekker seg fra hovedhuset ned mot sjøen hvor besøkende med båt kan legge til. I  parken er det ca. 130 forskjellige busker og trær, og i tillegg en avdeling med 160  arter av rhododendron og asalea. Det er gratis adgang til parken som er åpne døgnet  rundt og det er gode muligheter for å sole seg i parken og å bade fra bryggen.

Med bil kjører du til parken via e 39 mot Stavanger. Kjør ca 2 km fra bysenteret, ta RV 456 mot Vågsbygd. Parkeringsplass til venstre ca. 200 meter etter krysset. Parken har  egen offentlig brygge for båtfolk, tvers over bukten, syd for Xstrata Nickel.

 Powered by Makeweb